Maria Soxboさんのインスタグラム写真 - (Maria SoxboInstagram)「Varför har vi så bråttom?  Höstlovet är här och vi har inga storslagna planer alls. Har varit på utflykt i skogen, sonen har önskat sig bowling och dottern vill in till stans konstnärsbutiker – men i övrigt tar vi dagen som den kommer. Det långsamma tempot gör gott ända in i ryggmärgen.  Jag läser också, just nu intressanta boken Fartrusiga av Björn Forsberg. Den har tre delar – historia, samtid och framtid – och utforskar vårt förhållande till fart och tid. Och det blir så uppenbart hur fartblinda vi blivit. Långt in på 1800-talet åkte vi hästskjuts i ett tempo om 5-10 mil om dagen, det var det snabbaste sättet att resa. Idag tar vi oss från Stockholm till New York på 8,5 timmar, en sträcka på 6 280 kilometer i över 700 km/h. Ett höstlov på andra sidan ett världshav, i en annan tidszon. För 200 år sedan hade jag kanske tagit mig till Nynäshamn på den tiden.  Det är fantastiskt hur mobila vi blivit, men det har ett högt pris – det vet vi nu. Och jag funderar också på vad det gör med oss? Blir våra ”inre resor” fattigare när allt är möjligt och inget lämnas åt fantasin? Och hälsomässigt – på 1800-talet drabbades ingen långväga resenär av jetlag, för tempot var inte snabbare än att kroppen hann vänja sig.  Vi reser till andra sidan ett världshav för en långweekend, lyssnar på ljudböcker i 1,5 gånger hastigheten och upplever världen genom 90 sekunder långa reels. Vi producerar dubbelt så mycket per timme som på 1970-talet, ”hinner inte” träna, läsa, sova och umgås så mycket som vi vill och bränner ofta ut oss långt innan pensionsåldern. Varför har vi så bråttom?  Jag följer min vän Malins höstlovsresa till London med tåg via Instagram (@malinlouee ). Den tar inte 2,5 h som flyget gör, men i gengäld hinner familjen utforska både Amsterdam och Bryssel också. Tågen slog igenom under just 1800-talet, och revolutionerade vårt resande – men låter oss fortfarande både uppleva resvägen och förstå avstånden. Det finns något sunt i det tycker jag. Vad tycker ni?  #hållbart #hållbarhet #hållbartliv #hållbartresande #höstlov #ekorrhjulet #bortomekorrhjulet #livsbalans #tågresa #hållbarsemester」10月30日 16時49分 - mariasoxbo.se

Maria Soxboのインスタグラム(mariasoxbo.se) - 10月30日 16時49分


Varför har vi så bråttom?

Höstlovet är här och vi har inga storslagna planer alls. Har varit på utflykt i skogen, sonen har önskat sig bowling och dottern vill in till stans konstnärsbutiker – men i övrigt tar vi dagen som den kommer. Det långsamma tempot gör gott ända in i ryggmärgen.

Jag läser också, just nu intressanta boken Fartrusiga av Björn Forsberg. Den har tre delar – historia, samtid och framtid – och utforskar vårt förhållande till fart och tid. Och det blir så uppenbart hur fartblinda vi blivit. Långt in på 1800-talet åkte vi hästskjuts i ett tempo om 5-10 mil om dagen, det var det snabbaste sättet att resa. Idag tar vi oss från Stockholm till New York på 8,5 timmar, en sträcka på 6 280 kilometer i över 700 km/h. Ett höstlov på andra sidan ett världshav, i en annan tidszon. För 200 år sedan hade jag kanske tagit mig till Nynäshamn på den tiden.

Det är fantastiskt hur mobila vi blivit, men det har ett högt pris – det vet vi nu. Och jag funderar också på vad det gör med oss? Blir våra ”inre resor” fattigare när allt är möjligt och inget lämnas åt fantasin? Och hälsomässigt – på 1800-talet drabbades ingen långväga resenär av jetlag, för tempot var inte snabbare än att kroppen hann vänja sig.

Vi reser till andra sidan ett världshav för en långweekend, lyssnar på ljudböcker i 1,5 gånger hastigheten och upplever världen genom 90 sekunder långa reels. Vi producerar dubbelt så mycket per timme som på 1970-talet, ”hinner inte” träna, läsa, sova och umgås så mycket som vi vill och bränner ofta ut oss långt innan pensionsåldern. Varför har vi så bråttom?

Jag följer min vän Malins höstlovsresa till London med tåg via Instagram (@malinlouee ). Den tar inte 2,5 h som flyget gör, men i gengäld hinner familjen utforska både Amsterdam och Bryssel också. Tågen slog igenom under just 1800-talet, och revolutionerade vårt resande – men låter oss fortfarande både uppleva resvägen och förstå avstånden. Det finns något sunt i det tycker jag. Vad tycker ni?

#hllbart #hllbarhet #hllbartliv #hllbartresande #hstlov #ekorrhjulet #bortomekorrhjulet #livsbalans #tgresa #hllbarsemester


[BIHAKUEN]UVシールド(UVShield)

>> 飲む日焼け止め!「UVシールド」を購入する

677

63

2023/10/30

Maria Soxboを見た方におすすめの有名人